Nieuws

Ondernemen is topsport


Het is een open deur intrappen, maar ondernemen is als topsport. Slechts een select clubje staat in de spotlights, waar velen dan jaloers naar kijken en veelal denken ‘dat is makkelijk verdiend’

Maar u weet het: succes komt niet vanzelf! Er zijn honderden topsporters die er elke dag opnieuw voor gaan en opnieuw trainen. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. En trainen betekent je grenzen verleggen, oefenen tot het pijn doet, nieuwe handelingen en technieken aanleren. En dan deze technieken toepassen en verder verfijnen. Pas als je ze helemaal onder de knie hebt, sta je weer een stapje verder.

Maar ook de collega’s oefenen goed en spoedig moet je je weer een nieuwe techniek eigen maken. Met ondernemen is het niet anders. Integendeel, je kan niet echt ‘trainen’, berekende risico’s nemen, je bedrijf leiden, je mensen aansturen en coachen, de dagelijkse uitdagingen, problemen of zelfs tegenslagen trotseren. Vergelijk ze gerust met kneuzingen van een sporter. Dat moet je doen, iedere dag opnieuw, om met je bedrijf in de running te blijven.

Wil je het even rustig aan doen ? Sorry, dat gaat niet in de professionele sport, want je collega-sporters steken je geheid voorbij. Wil je verder raken met je bedrijf? Dat kan, maar dan moet je sterker, sneller en slimmer zijn dan je concurrenten. Daarnaast moet je nieuwe technieken aanleren, zoals bij de OndernemersUniversiteit. Maar die technieken aanleren alleen is niet voldoende. Je moet ze ook nog toepassen … en laat dat nu net iets moeilijker zijn dan het aanleren zelf.

En zo kan ik nog makkelijk een 10-tal vergelijkingen maken tussen topsport en ondernemen. Ondernemen is een vak, door velen aan de zijlijn onderschat, maar naar waarde te schatten door zij die er middenin zitten. Enkel zij die er 100 % professioneel voor willen gaan, kunnen overleven.

Maar topsporters hebben af en toe ook rust nodig en moeten op tijd en stond kunnen ‘bijtanken’. Voor ondernemers is dit niet anders. Ik wens jullie daarom in de volgende weken/maanden een deugddoende vakantie en hoop dat jullie de batterijen weer kunnen opladen zodat jullie klaar zijn voor een dynamisch en ondernemend najaar!

Bart Balis

 
Bart Balis

Bart Balis