Nieuws

'Man of vrouw speelt geen rol. Gewoon keihard werken'

Grete Remen en Myriam Schepers over werk, gezin en ambitie

Cijfers van Coface Services Belgium toonden onlangs aan dat vrouwen 15 % minder kans hebben om failliet te gaan dan hun mannelijke evenknieën. Goed nieuws dus, voor onderneemsters. Alleen maken de media hun proces maar al te vaak op basis van andere dan de zuiver zakelijke feiten. Daarom onze tête-à-tête met twee rolmodellen van formaat: Grete Remen van Damhert en Myriam Schepers van Prefamac. Succesvolle zakenvrouwen, ondernemende mama's!

Grete Remen staat aan het hoofd van natuurvoedingsbedrijf Damhert, is afgevaardigd bestuurder van Biofood en ging vorig jaar een nieuwe uitdaging aan met haar eigen kledinglijn Fake Fur. En dat allemaal in combinatie met de zorg voor vijf kinderen. Ook Myriam Schepers verenigt de opvoeding van haar dochter met het bestuur van Prefamac, de internationaal actieve fabrikant van chocolademachines. Daarnaast is ze ondervoorzitter van Flanders Investment & Trade en Voka Limburg.

Het cliché bij uitstek: vrouwen kunnen moeilijk een carrière met een gezin combineren. Jullie bewijzen net het tegendeel. Wat is jullie succesformule?

Grete Remen: Ongetwijfeld mijn enorm strak geregisseerde agenda. Om vijf uur 's morgens smeer ik de boterhammen van de kinderen en maak ik het eten klaar voor 's avonds. Daarna breng ik de kinderen naar school. En als het kan, probeer ik ze om vier uur ook weer op te pikken. Dat betekent natuurlijk dat ik 's avonds moet doorwerken. Voor hobby's heb ik geen tijd. Maar ik klaag niet. Ik doe wat ik graag doe. Ook mijn familiaal en sociaal netwerk steken een tandje bij!

Myriam Schepers: Je moet prioriteiten stellen. Sportdagen en oudercontact staan ook steevast in mijn agenda. Maar ik lig er niet wakker van dat mijn huis er niet elke dag kraaknet bijligt. Ik werk liever 's avonds nog wat door. En als ondervoorzitter van Voka kan ik in mijn vrije tijd netwerken, een aangenaam onderdeel van het ondernemerschap.
Grete: Het grootste voordeel van je eigen baas zijn, is dat je je eigen dag kunt indelen. Ik ben natuurlijk geen supervrouw. Een dag telt 24 uren en die probeer ik optimaal te benutten.

Myriam, jouw dochter is bijna volwassen. Welke richting zie je haar graag uitgaan?

Myriam: Binnen een jaar gaat Daphné geschiedenis studeren. Misschien zag ik haar liever een economische of wetenschappelijke kant opgaan, maar dat kan ze later nog. Ik ben blij dat ze haar eigen weg uitstippelt en bewust een keuze kan maken. Ze is heel zelfstandig en kan goed organiseren. Dat heeft ze mogelijk wel via de fruitpap al meegekregen.

Grete, klopt het dat je achtergrond van onderneemster de adoptieprocedure voor je jongste dochter heeft bemoeilijkt?

Grete: Jammer genoeg wel. Kind en Gezin stelde zich vragen bij mijn drukke werkdagen. Bovendien heeft mijn zoon Jules autisme en dat woog net in die periode iets zwaarder op het gezin. In totaal hebben we vijf jaar gewacht op ons dochtertje. Al die tijd zijn we blijven doorzetten om haar alle kansen in het leven te kunnen bieden.

Wat vinden jullie van quota om in raden van bestuur verplicht minstens een derde vrouwen aan te nemen?

Myriam: Ik wil de beste kandidaat voor een job kiezen. Man of vrouw speelt geen rol. Het kan toch niet fijn zijn als je weet dat je alleen maar aangenomen werd omdat je een vrouw bent.
Grete: Ik ben resoluut tegen quota en vind ze zelfs vernederend en discriminerend. Als de quota er ooit doorkomen, mag je van mijn kant dan ook fel verzet verwachten.

Prefamac haalt zijn grootste omzet uit export. Past een vrouw zich makkelijker aan andere culturen aan?

Myriam: Dat denk ik wel. Bij onderhandelingen moet je de gevoeligheden van de cultuur kennen. Pas op, het is niet altijd eenvoudig om als vrouw zaken te doen in het buitenland, zeker niet in de Arabische wereld. Ondertussen ben ik in 35 à 40 landen geweest en vind het telkens een verrijkende ervaring. Kleine anekdote: Ooit kwam ik binnen in een bedrijf in Saoedi- Arabië en gingen er tegelijkertijd 200 mannen rechtstaan om mij te begroeten. Dat vond ik een geweldig gebaar, zeker omdat wij denken dat vrouwen erg ondergeschikt zijn in hun maatschappij. Ik leer ook graag andere culturen kennen en probeer van elk land een aandenken mee te nemen.

 
Myriam Schepers
Myriam: "Heb je ambitie, twijfel dan niet en ga ervoor.
Maar: hou je voeten op de grond!"

Grete Remen
Grete Remen: "Het grootste voordeel van je eigen baas zijn, is dat je je eigen dag kunt indelen. Ik ben natuurlijk geen supervrouw. Een dag telt 24 urenen die probeer ik optimaal te benutten."

Wat is jullie grootste ambitie?

Grete: Ikzelf ben 22 jaar geleden ingestapt in de eenmanszaak Damhert. Samen met mijn man en familie heb ik de zaak gebracht tot waar ze vandaag staat. We willen blijven groeien en inspelen op behoeftes van de markt. Zo bieden we al een uitgebreid gamma aan producten die geschikt zijn voor diabetici dankzij onze unieke suikervervanger Tagatose. Voor de verdere toekomst zetten we in op het verlagen van vetgehaltes in voeding en zoeken we naar alternatieven voor mensen met een lactose- en glutenintolerantie.
Myriam: Op twintig jaar tijd hebben we al heel wat verwezenlijkt en 100 exportlanden bereikt. Ik heb Prefamac van nul opgestart. Onze grootste uitdaging blijft innovatie. Daarom luisteren we ook naar wat er leeft bij onze klanten. Zelf probeer ik zo veel mogelijk bij te blijven. Daarom omring ik mij met een jong team. Dat houdt me alert.

Welke raad hebben jullie voor ambitieuze jonge vrouwen?

Grete: Als je iets echt wil, dan lukt het ook. Weet dat je hard zal moeten werken om iets te bereiken. Maar als je klein begint, kan je na verloop van tijd eventueel uitbreiden. Snel veel geld verdienen is in de meeste gevallen een luchtbel. Ook volhouden is dé boodschap.
Myriam: Heb je ambitie, twijfel dan niet en ga ervoor. Maar: hou je voeten op de grond!